İtalya’da Messina Boğazı Köprüsü’nün inşasına ilişkin kanun teklifi mecliste onaylandı.
Sicilya adası ile İtalya’nın İtalya anakarasını birbirine bağlayacak olan Messina Boğazı Köprüsü’nün inşasına ilişkin yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı olan Senato tarafından onaylandı.
Ülkede 50 yılı aşkın süredir zaman zaman gündemde olan ancak bir türlü yapım aşamasına gelemeyen Messina Boğazı Köprüsü’nün yapımı için sağcı koalisyon hükümeti önemli bir eşiği aştı.
Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin mart ayında yeniden başlatılmasına karar verdiği köprünün yapımına ilişkin yasa tasarısı dün akşam itibarıyla mecliste onay sürecini tamamladı.
TBMM’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde 16 Mayıs’ta onaylanan yasa tasarısı dün akşam Senato Genel Kurulu’nda 49’a karşı 103 “evet” oyu ile kabul edildi.
Söz konusu yasa tasarısı, köprüyü inşa edecek şirketin yapısını belirlemekte, planlama ve tasarım faaliyetlerinin yeniden başlamasını içermektedir.
Köprünün inşasına büyük önem veren Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini, tasarının onaylanmasını “50 yılı aşkın süredir bekleyen nihai ve tarihi bir karar” olarak övdü.
Köprü projesinin “yeşil bir proje” olacağını ve 100 bin kişiye de istihdam sağlayacağını belirten Salvini, projenin yaklaşık 14 milyar avroya mal olacağını söyledi.
3.3 kilometre uzunluğunda, deniz seviyesinden 65 metre yükseklikte olması planlanan köprünün 2 demiryolu hattının yanı sıra 6 şeritli karayoluna sahip olması planlanıyor.
1950’li yılların başında ülkede ilk kez gündeme gelen Messina Boğazı Köprüsü birçok kez projelendirilse de birçok kez mali zorluklar nedeniyle yapım aşamasına geçememiştir.